Padelns historia

Historian om den populära sporten padel

Ursprunget till den sorts Padel som spelas idag är inte helt klart men man vet att liknande spel utövades som ett tidsfördriv för gästerna på brittiska kryssningsfartyg under 1920-talet.

Vad som dock är allmänt känt är att mexikanen Enrique Corcuera 1969 bestämde sig för att bygga om den squashbana han hade hemma i Acapulco till det som han kallade ”Paddle Corcuera”, där man med hjälp av träpaddlar spelade bollen i väggarna runt en mindre tennisbana.

Han anses vara den som då uppfann padelsporten. I början av sjuttiotalet besöktes han av sin vän, den spanska prinsen Alfonso de Hohenlohe, som omedelbart fastnade och tog med sig spelet hem till Marbella i Spanien. Här förbättrade han regelverket kring spelet samt banans utforming och 1974 byggde han de två första banorna på sin privata Marbella Club, Costa del Sol.

Efter det dröjde det inte länge padel blev inne bland prinsens jetset-vänner. Kändisar och sportprofiler som utövade padel gjorde att sporten snabbt ökade i popularitet.

Den argentinska miljonären Julio Menditenguia såg vilken framgång som padel höll på att bli i Spanien och bestämde sig för att utveckla padel i Argentina.

En lyckad satsning som inom några år innebar att det i Argentina fanns mer än 10 000 banor. Idag finns nästan 4 miljoner aktiva spelare i landet och sporten är nu en av de snabbast växande sporterna i världen.

Numera finns ett internationellt padelförbund, International Federation of Padel, som bildades i Madrid 1991. År 1992 så spelades det första världsmästerskapet och det har spelats vartannat år sedan dess.

2005 lanserades Pádel Pro Tour, den första professionella padeltouren som samlade de bästa spelarna i världen. Turneringen spelades i Spanien och Argentina och de första – historiska – vinnarna blev Carolina Navarro och Cecilia Reiter på damsidan, och Juan Martín Díaz och Fernando Belasteguín på herrsidan.

2012 tog World Pádel Tour (WPT) över som den samlande touren för världens bästa spelare.

Padelns historia i Sverige

Enligt sajten Padelfeber fick Sverige sin första bana redan 1998 i Grevie, ett par mil utanför Båstad. Den var enkelt byggd i trä.

Första hallen öppnades 2012 i Helsingborg.

2015 fanns 88 padelbanor i Sverige

2016 kom paddeltennis med i Svenska språkrådets nyordslista. Paddeltennis beskrivs på följande vis:
”idrott som kan beskrivas som en blandning mellan tennis och squash och som spelas i dubbellag”

Sommaren 2020 hade antalet banor växt till över 1200

Januari 2021 – i Ulricehamn öppnas en fantastisk ny padelhall med 6 banor som förväntas bli Ulricehamnarnas nya favoritsysselsättning! :-)

Padel: Spelet