Om Padel

Den populära racketsporten som kan ses som en blandning mellan tennis och squash.

Padel (eller padeltennis)

Vad är Padel?

Padel (eller padeltennis) är en racketsport som kan ses som en blandning mellan tennis och squash. Det spelas på en plan med två planhalvor avskilda av ett nät, precis som tennis. Däremot så kan man även använda sig av väggarna i spelet – vilket mer liknar squash. Padel spelas oftast i dubbelspel, vilket är den enda formen av padel där man också tävlar professionellt.

Singelspel går att spela och görs på en singelplan som är mindre än en standard padelplan.

Sporten spelas inomhus eller utomhus där det finns en plan.

Spelplan

En vanlig padelplan har måtten 10×20 meter och omges av väggar, här spelar man alltid dubbel.

Planen är omsluten av mestadels transparenta glasväggar men även galler. Baktill, och en bit på sidorna är det glasväggar. På resterande del av sidorna är det galler.

Även väggar och galler får användas i spelet och innebär att bollen kan studsa i oväntade riktningar, vilket skapar en spänning i spelet! Planhalvorna avskiljs av ett nät, precis som i tennis. Serverutan är 5 meter bred och knappt 7 meter lång.

Linjer är 5 cm breda och skall helst vara i en kontrasterade färg mot spelplanen som oftast består av konstgräs.

Padel kan även spelas i singel, men då spelar man på en mindre plan. Planen för singel är smalare och har måtten 6×20 meter.

Padelrack

Ett padelrack består inte av strängar som i exempelvis tennis och squash. Ett padelrack är gjord av kompositmaterial (EVA skum, glasfiber, karbon, grafit och plast) där slagytan har hål i sig. Att det inte är strängar gör att bollträffen inte får samma kraft och det blir en dovare träff.

Ett padelrack består inte av strängar som i exempelvis tennis- och squashrack gör. Ett padelrack är tillverkat av kompositmaterial där slagytan är perforerad . Att det inte är strängar gör att bollträffen inte får samma kraft och det blir en dovare träff.

Ett padelrack har vanligtvis en tjocklek på ca 4 cm. Erfarna spelare har ofta något tjockare/tyngre rack för att få mer kraft. Till nybörjare kan ett tunnare och lättare rack hjälpa till för att få mer kontroll.

Det finns i huvudsak tre olika former på padelrack: runda, diamantformade och droppformade. Bäst kontroll har de flesta med ett runt rack, därför rekommenderas det till nybörjare.

Avancerade spelare ser man ofta med ett diamantformat rack.

På ett diamantformat rack är bästa träffstället högre upp och spelaren får då mer kraft i sina slag.

Racken som är formade som en droppe är ett mellanting och brukar rekommenderas till medium/avancerade spelare.

Racket ska alltid vara fastspänt runt handleden med ett band som sitter i rackets ände.

Boll

Bollen i padel är princip samma som en tennisboll, men något mjukare. Detta ger ett mer lagomt tempo i spelet.

Det finns regler för hur hårt trycket ska vara men spelar man på amatörnivå går det lika bra att spela med en vanlig tennisboll.

Skor

Det finns specifika skor för padel att köpa men de är i princip samma som skor för tennis. De viktiga egenskaperna i dessa skor är att de har lite mönster för bra grepp samt att de ger bra stöd för fotleden.

Padel: Spelet